پرسپکتیو در انیمیشن

پرسپکتیو در انیمیشن

10,188

ما در سایت نوشیکا، به دنبال آموزش صحیح و روان، برای مخاطب خود هستیم. و در این مقاله قصد داریم، اصول پرسپکتیو در انیمیشن را برای شما، به زبان ساده و با مثال های مختلف آموزش دهیم. در انیمیشن ها، تصاویر بک گراند بسیار مهم است. برای واقعی شدن و طبیعی شدن آن تصاویر، از اصول پرسپکتیو استفاده میکنیم. کشیدن پرسپکتیو، تکنیکی در طراحی است که برای نمایش دادن بُعد در صفحه های تخت، استفاده می شود یعنی نمایش یک منظره سه بعدی، بر روی یک صفحه دو بعدی است.

تا حالا به بعضی از نقاشی ها و طراحی ها، نگاه کردید؟ این حس به شما دست داده که در آن مکان قرار دارید؟ حس کردید که در آن فضا هستید؟ این حس با کمک اصول پرسپکتیو برای شما ایجاد می شود.

  • در آموزش طراحی به مبتدیان، یکی از بزرگترین مشکلاتی که وجود دارد، بحث پرسپکتیو (perspective) است. اگر طراح پرسپکتیو در انیمیشن را خوب یاد بگیرد و از آن استفاده کند، می‌تواند کار‌های زیبایی خلق کند و در غیر این صورت کار او خراب می‌شود. اگر شما هم مانند اکثر نقاشان هستید، شاید سعی دارید در طراحی خود عمق به وجود بیاورید، کشیدن چشم بیننده به عمق صحنه، توهم واقعی بودن اثر را به وجود می‌آورد. اما گاهی اوقات، این کار به طور صحیح انجام نمی‌گیرد، یعنی یک شی دور در نقاشی، آنقدرها هم که باید دور به نظر نمی‌رسد، شکل‌ها تناسب ندارند، ساختمان‌ها طوری هستند که انگار می‌خواهند، از بوم سر بخورند و در کل تصویر خلق شده، عجیب و غریب به نظر می‌رسد. اما شما تنها نیستید و خیلی‌ها این مشکل را دارند.
پیشنهاد مطالعه  آشنایی با انواع زاویه دوربین

قبل از شروع ترسیم پرسپکتیو در انیمیشن، آشنایی با مفاهیمی همچون نقطه گریز، خط افق، خط زمین و….ضروری است.
نقطه گریز: نقطه ای که در آن، همه ی خطوط موازی در آن، به هم می رسند.
خط افق: خطی است که به موازات خط زمین کشیده و در بی نهایت کشیده می شود و محلی است که زمین آسمان به هم می رسند.
خط زمین: خطی است، که به موازات خط افق ترسیم می شود و جسم روی آن قرار دارد.

اصول پرسپکتیو در انیمیشن به سه دسته تقسیم می شود:

1-پرسپکتیو تک نقطه ای

این نوع پرسپکتیو در انیمیشن معمولا، هنگامی استفاده می شود که شی جلوی بیینده، به طور موازی قرار می گیرد که افق را می توانید، در این نوع پرسپکتیو ترسیم کنید. به طور مثال اگر دوربین عکاسی را، کاملا عمود بر زمین و موازی با ضلع روبرویی یک ساختمان، قراردهیم و عکس بگیریم، تمام دیوار ها و ساختمان ها، به سمت نقطه ای حرکت می کنند. خط افقی را طراحی کنید، که نشان دهنده افق دید شما، در تصویر شماست سپس نقطه گریز را انتخاب کنید و مشخص کنید.
نقطه ای را بر روی خط افق ترسیم کنید که در این شکل بنده، وسط را انتخاب میکنم. این نکته وجود دارد، که به طور مثال شما اگر نقطه ای را در قسمت راست قرار دهید، تصویر طوری به نظر می رسد که از سمت چپ شی را می بیند و اگر نقطه را در سمت چپ قرار دهید، تصویر طوری به نظر می رسد که از سمت راست دیده می شود. پس تعیین نقطه بسیار مهم است. خطوط را ترسیم کنید به صورتی که خطوط از نقطه گریز، شروع شده و از همدیگر دور می شوند سپس جزئیات را به دلخواه خود در شکل ترسیم کنید.

پیشنهاد مطالعه  فضاسازی در دنیای شگفت انگیز انیمیشن

پرسپکتیو در انیمیشن

2-پرسپکتیو دو نقطه ای

پرسپکتیو دونقطه ای یا همان پرسپکتیو با دو نقطه گریز به گونه ای است که افق دید ما، به گونه ای است که شما از روبه رو، نظاره گر گوشه و زوایای مختلف اجسام باشید.

1- خط افقی را در صفحه کاغذ خود، مشخص کنید.

2- یک نقطه گریزی در قسمت راست خط، مشخص کنید و سپس نقطه گریز دیگری در قسمت چپ خط، مشخص کنید. (نیازی نیست که در ترسیم گریز اول و دوم بر روی خط، تقارن را رعایت کنید.)

3- حالا می توانید با کشیدن خط هایی از  دو نقطه گریز اول و دوم، اصول اولیه طرح خود را طراحی کنید.

4- جزییات را به طرح خود اضافه کنید و سعی کنید، با جابه جایی نقطه گریز اول و دوم، در این نوع از پرسپکتیو افق دید های متفاوتی را برای مخاطب ایجاد کنید.

نکته اول: در تمام پرسپکتیو ها نکته ی مهم، به دست آوردن نقاط گریز درست در صفحه می باشد. توجه داشته باشیم که حجم مورد نظر پرسپکتیو، از مخروط دید خارج نشود زیرا موجب تغییر شکل حجم می گردد.

نکته دوم: در بحث پرسپکتیو دو نقطه ای در انیمیشن، یک نوع دیگر هم وجود دارد که به این نوع پرسپکتیو، پرسپکتیو با دید پرندگان گویند. در این نوع پرسپکتیو، از دید پرنده ای در آسمان و انسانی که در هواپیما است که از بالا مشاهده گر زمین است، ترسیم می شود. بنابراین هیچ گاه در این نوع پرسپکتیو، آسمان ترسیم نخواهد شد. می توان با فضای سبز در پشت بنا، ایجاد بعد نمود. بیشتر مسیرها و بام خانه ها و …. در این نوع پرسپکتیو نمود پیدا می کند.

پیشنهاد مطالعه  تفاوت سینما و انیمیشن | بررسی ویژگی‌های منحصر به فرد دنیای انیمیشن
پرسپکتیو سه نقطه ای

در این نوع پرسپکتیو در انیمیشن اول همانند روش دونقطه ای خطوطی را ترسیم کرده و علاوه بر دو نقطه گریز اول و دوم، نقطه گریز سومی، در زیر پرسپکتیو در پرسپکتیو عمودی ترسیم می کنیم نکته قابل توجه این است که این نوع پرسپکتیو، همانند پرسپکتیو دو نقطه ای است که نقطه گریز سومی در پرسپکتیو عمودی دارد به طور مثال زمانی که شما برجی را از پایین به بالا نگاه می کنید. برعکس، عکس پایین این احساس را به شما انتقال می دهد که از بالا یک برج را نظاره می کنید.

پرسپکتیو در انیمیشن

نکته: سعی کنید در تمام انواع پرسپکتیو ها، با تغییر دان نقاط گریز و همچنین جابه جایی خط افق، طراحی های مختلف با افق دید های متفاوتی، را ترسیم کنید تا بتوانید با تمام حالت های مختلف پرسپکتیو در انیمیشن آشنا شوید.

آنچه که تا به حال در این مقاله مطالعه کردید، توضیحی در مورد اصول پرسپکتیو در انیمیشن بوده است و همچنین آموزش طراحی، انواع پرسپکتیو (تک نقطه ای، دو نقطه ای، سه نقطه ای) به شما آموزش داده شده است که با رعایت این اصول پرسپکتیو در انیمیشن، میتوانید کیفیت انیمیشن و طراحی خود را افزایش دهید.

7 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • فرنود مهرزادگان

    29 آبان, 1399

    سلام جناب گلچین عزیز ممنون از توضیح خوب شما. متاسفانه عکسی که برای پرسپکتیو دو نقطه ای انتخاب کردید اشتباه است و مربوط به همان پرسپکتیو تک نقطه ای است… البته به نظرم اشتباه از سمت گروه تولید محتوا باشه.

    • احمد گلچین

      29 آبان, 1399

      سلام و ادب
      ممنون از ریز بینی و دقت نظر شما.
      تصویر مورد نظر اصلاح شد

  • مهدی سعیدی

    17 مهر, 1399

    سلام
    من 15 سالمه
    سال دهم ریاضی فیزیک
    من انیمیشن رو با Toon Boom شروع کردم
    2 سال پیش
    ولی ادامه ندادم و سریع رفتم سراغ 3D
    با نرمافزار 3D بلندر
    اشتباه کردم؟
    یا موردی پیش نمیاد؟

    • محسن گلچین

      17 مهر, 1399

      سلام
      خیلی خوبه که بتونید با نرم افزارهای مختلف انیمیشن سازی کار کنید و ازشون اطلاعات داشته باشید. ولی فراموش نکنین نرم افزارها تنها ابزار هستن، قبل از کار با ابزار هر رشته باید اصول و قواعد اصلی اون رشته رو یاد بگیرین و در مرحله بعد حالا می تونید از این اصول رو تو زمان استفاده از ابزارهای مختلف پیاده کنین.
      برای ساخت یک انیمیشن هم رشته های مختلفی وجود داره مثل طراحی، انیمیت، کارگردانی، داستان‌گویی و… بهتون توصیه میکنم اول رشته مورد نظرتون رو انتخاب کنین و بعد روی یادگیری این اصول تمرکز کنین. حالا برای یادگیری این اصول می تونید از نرم افزار ها هم استفاده کنین ولی فراموش نکنین در این مرحله کار با نرم افزار فقط برای کمک به شما برای شناخت بهتر اصول و مفاهیمه. با توجه به این نکته اگه شما ممکن احساس میکنین برای یادگیری اصول انیمیت توی فضای سه بعدی راحت تر هستین پس از اونوقت نرم افزار بلندر می تونه گزینه خوبی برای شما باشه.

  • آرمان

    4 مهر, 1398

    مطلب عالی بود. استفاده کردیم

  • کی حامد

    16 مرداد, 1397

    سلام خسته نباشید. راستش من یه انیمیشنی دارم میسازم که از دو زاویه است. یکی حالت بدون پرسپکتیو ولی دیگری پرسپکتیو داره. اونوقت این از لحاظ فنی مشکلی به وجود میاره؟

    • همراه نوشیکا

      17 مرداد, 1397

      سلام
      متشکرم؛
      حضور یا عدم حضور پرسپکتیو در انیمیشن کاملا به نظر شما و البته به شرایط فنی پروژه انیمیشنی بستگی داره؛ البته نوآوری و ارائه سبک های جدید در انیمیشن، خیلی خوبه و شاید محصول نهایی رو جذاب تر بکنه؛ اما این نباید به کیفیت کارتون ضربه بزنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

لطفا صبر کنید