همزاد پنداری

همزاد پنداری با شخصیت های داستان | نکاتی از داستان نویسی ( قسمت سوم )

6,619
همزاد پنداری

ما معمولا به راحتی با شخصیت هایی که شبیه خودمان هستند همزاد پنداری می کنیم. ولی با شخصیت های دارای ویژگی هایی مانند اعتماد به نفس بالا، جذاب و موفق راحت تر ارتباط بر قرار کرده و همزاد پنداری می کنیم در واقع این ها شخصیت هایی هستند که دوست داریم شبیه آن ها باشیم. انیمیشن های پیکسار را به خاطر بیاورید. استودیوی پیکسار به گونه ای انیمیشن های خود را روایت می کند که ما حتی با یک ربات بیصدا، یک موش، چند هیولا و بسیاری از شخصیت های عجیب و غریب دیگر همزاد پنداری می کنیم.

چگونه یک شخصیت را باور پذیر خلق کنید؟

باور پذیر بودن یک شخصیت برای مخاطب به این نکته بستگی دارد که مخاطب بتواند علت رفتار ها و تصمیمات آن شخصیت را درک کند. درباره ی تاثیر این تصمیمات در روند داستان و وابستگی آن به نوع نگاه و عقاید شخصیت ها در نوشته ای با عنوان شخصیت ها بیشتر صحبت کردیم. در یک کلام برای این که مخاطب بتواند شخصیت داستان را باور کند باید بتواند با شخصیت همزاد پنداری کند.

همزاد پنداری

در انیمیشن وال-ای قهرمان داستان ما یک ربات تنها است که مشغول جمع آوری زباله ها می باشد. ما به سرعت با وال-ای آشنا می شویم و با دو جنبه ی اصلی از شخصیت او ارتباط برقرار می کنیم. او یک دوست دارد؛ او از یک سوسک کوچک مراقبت می کند و با این سوسک دوست شده است. و هنگامی که می بینیم وال-ای به تماشای یک صحنه ی عاشقانه نشسته و با خواسته ها و علایق او آشنا می شویم و این باعث می شود تا بیشتر با او ارتباط برقرار کنیم. این یک مثال خوب برای همزاد پنداری است، وال-ای با یک شخصیت خیالی که عاشق شده است، همزاد پنداری می کند. و آرزوی می کند خودش هم می توانست عاشق شود. ما با خواسته های وال-ای همزاد پنداری می کنیم. در واقع  «خواسته ها» کلید ایجاد همزاد پنداری هستند.

پیشنهاد مطالعه  شخصیت ها در داستان | نکاتی از داستان نویسی ( قسمت دوم )

همزاد پنداریحتی می توانیم با شخصیت های منفی هم همزاد پنداری کنیم اگر بتوانیم با انگیزه آن ها ارتباط برقرار کنیم. در انیمیشن شگفت انگیزان ما شاید رفتار سیندروم را تایید نکنیم و حتی او را دوست نداشته باشیم ولی می توانیم با او همزاد پنداری کنیم. حتما برای همه ما پیش آمده که از جمع خاصی بیرون رانده شده باشیم و آرزو کنیم که می توانستیم در در برابر آن ها بایستیم. پس «خواسته ها و دلیلی که در پشت آن قرار دارد» دومین عامل ایجاد حس همزاد پنداری در مخاطب است.

رسیدن به موفقیت و به نتیجه رسیدن همیشه یکی از مواردی است برای مخاطب داستان ها مهم است. نکته اصلی اینجا است که همه ما می خواهیم موفق باشیم ولی بیشتر افراد خودشان را باور ندارند. اهمیت تلاش شخصیت های داستان و تاثیر این موضوع در یک داستان موفق را در نوشته ای با عنوان ایده اصلی بیشتر توضیح داده ایم. در اینجا این موضوع از این نظر اهمیت دارد که ما نا خودآگاه با یک شخصیت که برای به دست آوردن چیزی تلاش می کند همزاد پنداری می کنیم چون خودمان هم می خواهیم نتیجه ی تلاش ها و زحمت هایی را که کشیده ایم به دست بیاوریم. ما می خواهیم شخصیت های داستانی موفق بشوند ولی بیشتر از آن می خواهیم تا تلاش آن ها را ببینیم. تلاش و جنگیدن آن ها را تا آخرین توانی که دارند. تا عشق را تجربه کنند، دوستی را پیدا کنند، به رویا های خود دست پیدا کنند و خودشان را آن طور که هستند بپذیرند.

پیشنهاد مطالعه  ایده داستان نویسی | شکار ایده ها
شخصیت های دوست داشتنی ، شخصیت های باور پذیر

با توجه به چند نکته می توان شخصیت های دوست داشتنی خلق کرد. مثلا شخصیت های جذاب، با مزه و با استعداد برای مخاطب دوست داشتنی هستند. ولی  این همزاد پنداری نیست در واقع همزاد پنداری حسی است که شما تجربه ها و احساسات فرد دیگری را می فهمید و با آن اشتراکاتی پیدا می کنید. به زبان ساده توانایی درک احساسات یک فرد دیگر. و نکته اصلی برای باور پذیر بودن یک شخصیت همزاد پنداری مخاطب با آن شخصیت است.

همزاد پنداری باعث می شود تا شنیدن یک داستان برای ما لذت بخش باشد. این که بتوانیم انگیزه ها و احساسات یک شخصیت را درک کنیم باعث می شود تا به ادامه داستان توجه کنیم ولی اگر ندانیم چرا شخصیت ها در این لحظه این گونه واکنش نشان دادند و تصمیماتشان بر چه اساسی است ادامه دادن داستان برایمان اهمیتی نخواهد داشت.

همزاد پنداری

شروع غم انگیز انیمیشن بالا ما را با ارتباط بین کارل و الی گره می زند تا بتوانیم رابطه بین آن ها و علاقه ی آن ها برای ماجراجویی را درک کنیم. علاقه ای که به سرانجام نرسیده است. این تعهد عمیق باعث می شود تا کارل تصمیم جنون آمیزش را بگیرد، سفر به آبشار بهشت. بدون این فضا سازی برای مخاطب ، مخاطب نسبت به تصمیمات کارل بی تفاوت بود و با او همراه نمی شد. ولی حالا با این که این تصمیم کارل همچنان بسیار عجیب و غیر عادی است باز هم برای مخاطب قابل درک است به همین دلیل داستان را دنبال خواهد کرد. در واقع این درک رفتار شخصیت ها همان همزاد پنداری است. برای این که دیگران به شخصیت های شما و خواسته هایشان اهمیت بدهند باید کاری کنید که با شخصیت های شما همزاد پنداری کنند.

پیشنهاد مطالعه  داستان نویسی تاثیرگذار و حرفه ای برای تبلیغات

همان طور که توضیح دادیم همزاد پنداری هنگامی ایجاد می شود که سه عامل : خواسته های شخصیت ها به اضافه ی انگیزه های آن ها به اضافه ی رفتارشان به درستی در کنار هم قرار بگیرند. در کنار هم قرار گرفتن درست این عوامل، فضایی را برای ما ایجاد می کند تا روند منطقی و یا احساسی که باعث شده شخصیت ها این گونه عکس العمل نشان دهند را بفهمیم. ما تنها در صورتی خواسته های شخصیت داستان و عکس العمل هایی که نسبت به آن دارد را درک می کنیم که بر اساس احساسات انسانی باشد. درست مانند عکس العمل ها و رفتار خودمان. اصولا مهم نیست شخصیت های داستان از چه جنسی باشند. ماشین مسابقه ای باشند یا حشرات یک دشت سرسبز توجه به همین نکته کافی است تا رفتار آن ها برای ما قابل درک باشد. و سرنوشت و اتفاقاتی که برایشان می افتد برایمان اهمیت پیدا کند.

3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • فرزان

    9 مرداد, 1402

    ازتون سپاسگزارم بابت خدمتی که دارید به جامعه انیمیشن میکنید. خدا قوت

  • مصطفی شبان

    17 آذر, 1399

    سلام . واقعا عالی بود. لذت بردم از مطلب شما. دم شما گرم . باز هم مطلب اینطوری بگذارید در سایت

    • محسن گلچین

      19 آذر, 1399

      سلام به شما دوست عزیز
      از انرژی مثبتی که بهمون میدید خیلی ممنونم. اگه به داستان نویسی علاقه دارید پیشنهاد میکنم از بخش «مقالات داستان نویسی نوشیکا» دیدن کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

لطفا صبر کنید