استاپ موشن

استاپ موشن و انواع مختلف آن را بهتر بشناسیم

23,780

روش های مختلفی برای تولید انیمیشن وجود دارد. در انیمیشن های معمولی از نقاشی ها و طراحی هایی که با دست کشیده شده اند استفاده می شود. و یا در انیمیشن های کامپیوتری از تصاویر و مدل های شبیه سازی شده استفاده می کنند. استاپ موشن یکی دیگر از روش های انیمیشن سازی است. در این روش به جای به حرکت در آوردن نقاشی ها اجسام ثابت واقعی را به حرکت می آورند. برای تولید استاپ موشن از جسم مورد نظر تصویری تهیه می کنند و سپس اندکی آن را جابجا کرده و دوباره تصویر برداری می کنند. در انتها با در کنار هم قرار دادن این تصاویر توهم حرکت و زنده بودن ایجاد می شود.

استاپ موشن هنری به قدمت سینما

استاپ موشن همزمان با صنعت فیلم سازی بوجود آمد. فیلم ساز ها راهی برای به حرکت در آوردن اجسام نیاز داشتند و این تکنیک راه حل خوبی برای این کار بود. اولین بار استوارت بلکتون و آلبرت اسمیت این تکنیک را برای زنده کردن یک سیرک عروسکی در فیلم Humpty Dumpty Circus محصول 1897 مورد استفاده قرار دادند.

استاپ موشن

تا سال ها از این تکنیک برای ساخت جلوه های ویژه در فیلم های سینمایی استفاده می شد. صحنه هایی که در واقعیت امکان ساخت آن وجود نداشت یا به هر دلیل دیگری با استفاده از این روش ساخته می شدند. فیلم هایی نظیر دنیای گمشده (The Lost World) محصول 1925 و کینگ کونگ (King Kong) محصول 1933 از قدیمی ترین مواردی هستند که در ساخت آن ها از استاپ موشن استفاده شده است.

در دهه ی هشتاد میلادی بازار فیلم های عملی تخیلی رونق گرفته بود. و فیلم ساز ها از روش های مختلف برای به تصویر کشیدن داستان های جذاب و غیر معمول خود استفاده می کردند. و با توجه به سابقه ی قبلی، استاپ موشن یکی از روش هایی بود در فیلم های درخشان این دوره مورد استفاده قرار گرفت. در بین این فیلم ها نام های درخشانی مانند سه گانه جنگ ستارگان (Star Wars) ، نابودگر (The Terminator) محصول 1984 و پلیس آهنی (Robocop) محصول 1987 قرار دارند.

استاپ موشن

استاپ موشن در دنیای کودکان

در ابتدای دهه ی شصت میلادی زمانی بود که ساخت فیلم ها و مجموعه های استاپ موشنی آغاز شد. و تا به امروز به یکی از محبوب ترین سبک های انیمیشنی تبدیل شده است. از محبوب ترین و موفق ترین مجموعه های استاپ موشن می توان به پت و مت (Pat & Mat) ، والاس و گرومیت (Wallace and Gromit) و بره ناقلا (Shaun the Sheep) اشاره کرد.

استاپ موشن

حتی محبوبیت و موفقیت های این مجموعه ها باعث شد فیلم های بلند استاپ موشنی ساخته شود. و به فروش قابل توجهی در گیشه دست پیدا کنند. نیک پارک خالق مجموعه های والاس و گرومیت و بره ناقلا یکی از موفق ترین فیلم سازهای این سبک است او چهار بار موفق به دریافت جایزه اسکار شد. فیلم والاس و گرومیت: نفرین موجود خرگوش‌نما (Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit) او که در سال 2005 منتشر شد. تنها فیلم استاپ موشنی است توانسته برنده جایزه ی اسکار بهترین انیمیشن بلند سینمایی شود. فرار مرغی (Chicken Run) یکی دیگر از آثار موفق و تحسین شده او می باشد که در سال 2000 روانه سینما ها شد.

پیشنهاد مطالعه  بهترین نرم‌افزارهای ساخت انیمیشن دو ‌بعدی

هنری سیلیک یکی دیگر از نام های شناخته شده در این زمینه است او خالق آثاری همچون کابوس قبل از کریسمس (The Nightmare Before Christmas) محصول 1993، جمیز و هلوی غول پیکر (James and the Giant Peach) محصول 1996 و کورالاین (Coraline) محصول 2002 است. و در ساخت فیلم آقای فاکس شگفت انگیز (Fantastic Mr. Fox) محصول 2009 با وس اندرسون همکاری کرد.

استاپ موشن

تیم برتون فیلم ساز نام آشنای هالیوودی نیز فیلم های موفقی در این زمینه داشته است. او که با تولید فیلم های کابوس قبل از کریسمس و جیمز و هلو غول پیکر با سیلیک همکاری کرده بود. اولین فیلم استاپ موشن خود را در سال 2005 با نام عروس مرده (Corpse Bride) تولید کرد. فرانک وینی (Frankenweenie) دیگر اثر استاپ موشنی این هنرمند بود که در سال 2012 تولید شد و توانست نقد های مثبتی دریافت کند.

از دیگر آثار موفق استاپ موشنی که در سال های اخیر تولید شده اند می توان به بر آب رفته (2006)، پارانورمن (2012)، دزدان دریایی! گروهی از ناجورها (2012)، غول های جعبه ای (2014)، کوبو و دو تار (2016) و جزیره ی سگ ها (2018) اشاره کرد.

انواع استاپ موشن

استاپ موشن انواع متفاوتی دارد که تفاوت آن ها در اجسام مورد استفاده ی آن است. در این تکنیک معمولا از اجسامی استفاده می شود که به راحتی بتوان آن را تغییر داد و بتواند حالت های متفاوت را به خود بگیرد.

1 . انیمیشن عروسکی (Puppet Animation)

در این نوع استاپ موشن از عروسک هایی با مفصل های متحرک استفاده می شود. و در محیط هایی که متناسب با آن ها ساخته شده قرار می گیرند. بر خلاف انیمیشن مدل که معمولا در محیط واقعی تولید می شود. برای محکم تر شدن این عروسک ها در درون آن ها اسکلت هایی قرار می دهند. و این کار باعث می شود تا بتوانند حالت های خود را  حفط کنند.

معمولا چند عروسک از یک شخصیت وجود دارد و برای نما های متفاوت از آن ها استفاده می شود. تا مجبور نباشند هر بار آن ها را تغییر دهند.

 2 . انیمیشن خمیری (Clay Animation)

انیمیشن های خمیری بسیار شبیه  انیمیشن های عروسکی هستند. تنها تفاوت ان ها استفاده از مواد شکل پذیری مانند خمیر، گِل و … است. و مانند آن ها از اسکلت محکمی برای افزایش استحکام و حفظ حالت هایشان استفاده می کنند. این عروسک ها هم در چند نسخه ی متفاوت وجود دارند. که برای حالت های چهره ی متفاوت از آن ها استفاده می شود.

استاپ موشن

3 . انیمیشن مدل (Model Animation)

انیمیشن های مدل در واقع بخشی از یک فیلم سینمایی با بازیگران واقعی هستند. و همان طور که در بخش اول اشاره کردیم انیمیشن های مدل معمولا در دنیا واقعی ساخته می شوند. در بعضی از فیلم ها نیاز به جلوه های ویژه ی خاصی است برای ساخت آن از تکنیک استاپ موشن استفاده می شود. در گذشته که نفوذ جلوه های ویژه کامپیوتری به این اندازه نبود. از این روش بیشتر استفاده می شد. ولی رفته رفته با افزایش قدرت جلوه های ویژه کامپیوتری استفاده از این روش کمتر شده است.

پیشنهاد مطالعه  آشنایی با مجموعه پلاگین های رد جاینت

4 . انیمیشن کات اوت (Cutout Animation)

 یکی دیگر از انواع متفاوت استاپ موشن، انیمیشن های کات اوت هستند. آن ها از تکه های بریده شده کاغذ یا پارچه که بر روی یک پس زمینه قرار دارند، درست می شوند. برخلاف مورد های قبلی این انیمیشن های کات اوت در فضای دو بعدی قرار دارند. سیلوئت انیمیشن (Silhouette Animation) گونه ای خاص از انیمیشن کات اوت است که در آن شخصیت ها به شکل سایه هایی هستند. که در حالت نیم رخ قرار گرفته اند.

استاپ موشن

5 . انیمیشن اشیا (Object Animation)

در انیمیشن اشیا از لوازم و وسایل واقعی به جای استفاده از مدل ها و عروسک های ساختگی استفاده می شود. طیف وسیعی از لوازم مختلف در این انیمیشن ها مورد استفاده قرار می گیرد. از لوازم خانگی معمولی گرفته تا اسباب بازی و مدل های عروسکی. حتی از تصاویر و المان های گرافیکی مانند تصاویر مجلات و یا تکه های روزنامه  ممکن است در آن ها استفاده شود که به آن انیمیشن گرافیکی (Graphic Animation) گفته می شود.

6 . پیکسلیشن (Pixilation)

بر خلاف تمام موارد قبلی کاراکتر های این نوع از استاپ موشن انسان های واقعی هستند. معمولا از این روش در ساخت فضا ها و داستان های سورئال استفاده می شود. داستان هایی که در فیلم های معمولی امکان ساخت آن فراهم نیست.

نرم افزار های ساخت استاپ موشن

1 . استاپ موشن پرو (Stop Motion Pro Eclipse)

نرم افزار استاپ موشن پرو یک نرم افزار فوق العاده برای ساخت استاپ موشن است. یکی از ویژگی های مثبت این نرم افزار اتصال راحت آن با دوربین یا وب کم سیستم شما است. شما با استفاده از این قابلیت می توانید در محیط نرم افزار از صحنه های خود عکس گرفته و در همان جا با عکس ها کار کنید و نیاز به انتقال دوباره آن ها ندارید.

استاپ موشن - ساخت انیمیشن

همچنین می توانید از قابلیت مارکر برای ثبت موقعیت کاراکتر ها استفاده کنید. با استفاده از این ابزار شما قادر خواهید بود تا حرکت های هر کاراکتر را مشخص کرده و طبق آن انجام دهید. این نرم افزار توانایی پخش با سرعت 30 فریم بر ثانیه را دارد و هم زمان با پخش می تواند صدا را هم ضبط کند. همچنین از قابلیت لیپ سینک پشتیبانی می کند. نرم افزار استاپ موشن پرو ابزار های پرکاربرد دیگری برای کنترل دوربین ها و تصاویر در اختیار شما قرار می دهد که می تواند در پروژه های طولانی به شما کمک زیادی بکند.

2 . دراگون فریم (Dragon Frame)

دراگون فریم یک ابزار قدرتمند برای ساخت استاپ موشن به شمار می رود. که با کمک آن شما می توانید تصاویر و صحنه های خیره کننده ای را خلق کنید. جعبه ابزار حرفه ای این نرم افزار به شما کمک می کند تا تصاویر را به حرکت در بیاورید. با نرم افزار دراگون فریم می توانید با دقت بیشتر تصویر برداری کرده، جانمایی و نورپردازی کنید. و با استفاده از ابزار پیشرفته ی آن به ویرایش تصاویر بپردازید.

پیشنهاد مطالعه  آشنایی با اکسپرشن افتر افکت

استاپ موشن - ساخت انیمیشن

همچنین قابلیت اضافه کردن صدا و ویرایش آن در این نرم افزار در اختیار شما قرار دارد. از دیگر ویژگی های نرم افزار دراگون فریم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خط زمانی (Timeline): شما می توانید با کمک این نرم افزار با یک درگ ساده زمانبندی تصاویر را تنظیم کنید. همین طور قابلیت بازسازی سکانس ها و بازیابی تصاویر پاک شده را در اختیار شما قرار می دهد.
  • ابزار طراحی (Drawing tools): ابزار طراحی که در این نرم افزار تعبیه شده براساس تصویر وکتوری عمل می کنند. و شما با کمک آن می توانید کنترل بیشتری بر روی انیمیشن خود داشته باشید.
  • یک ابزار کنترل رنگ هم به شما در مقایسه و تنظیم هر فریم کمک می کند.

در یک جمله باید گفت دراگون فریم یک نرم افزار کامل برای افرادی است می خواهند به صورت حرفه ای در زمینه استاپ موشن فعالیت کنند.

3 . ای کیت مووی (iKITMovie)

اگر شما به دنبال ساخت انیمیشن های لگویی یا خمیری باشید با کمک این نرم افزار به راحتی خواهید توانست این کار را انجام دهید. یکی از خصوصیاتی که ای کیت مووی را از دیگر نرم افزار های ساخت استاپ موشن متمایز می کند قابل استفاده بودن برای هر فردی در هر سنی است. این نرم افزار به گونه ای طراحی شده که حتی کودکان و نوجوانان به راحتی می توانند با آن کار کنند.

استاپ موشن - ساخت انیمیشن

بیش 2200 افکت صوتی و موزیک پس زمینه به طور پیش فرض در این نرم افزار قرار دارد و شما می توانید در ساخت انیمیشن های خود از آن ها استفاده کنید. از دیگر قابلیت های این نرم افزار کار با پرده سبز است. پرده سبز یکی از تکنیک های محبوب میان سازندگان استاپ موشن برای ایجاد تصاویر پس زمینه است. و شما به کمک این نرم افزار خواهید توانست از این تکنیک استفاده کنید.

 

 

اگه شما هم در ابتدای راه انیمیشن سازی هستید، استاپ موشن می تونه گزینه مناسبی برای شما باشه. چون هم نیاز به سیستم کامپیوتری قوی نداره و هم با هر وسیله‌ای که دم دستتون دارید می تونید شروع به ساخت انیمیشن کنید و ایده های خلاقانه خودتون رو به نمایش در بیارید. دوره آموزشی انیمیشن سازی با تکنیک استاپ موشن نوشیکا همراه شماست و گام به گام مراحل ساخت استاپ موشن و نکات ضروریه و مهم این تکنیک انیمیشن سازی رو در طول یک پروؤه واقعی بهتون آموزش میده.

 

 

وقتی اینجایی یه معنی بیشتر نمی تونه داشته باشه یعنی تو هم مثل ما عاشق انیمیشن و انیمیشن‌سازی هستی و اول راهی، اما نمی دونی از کجا باید شروع کنی؟ ما برای شما یه مقاله ویژه آماده کردیم و سعی کردیم به تمام سوالات شما درباره انیمیشن و یادگیری انیمیشن توضیح بدیم.
یعنی برای انیمیشن‌ساز شدن فقط یک کلیک فاصله داری!
تنها کاری که باید بکنی اینه که روی شروع کلیک کنی

22 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • بهیه البوغبیش

    31 مرداد, 1400

    با سلام خدمت شما من دوره ها رو از شما خریداری کردم رو لب تابم اومد دانلود کردم ولی اون فایل زیپ شده برام باز نمیشه اون فیلمها که جدا بودن داشتم دانلود میکردم و اشتباهی صفحه بسته شد میشه دوباره برام بفرستید ممنون میشم

    • امیرحسین دهزاد

      1 شهریور, 1400

      سلام دوست خوبم
      اگر مشکلی دارید، لطفاً از طریق پنل کاربریتون در وبسایت نوشیکا، وارد بخش تیکت پشتیبانی بشین و برای مشکلتون رو برای کارشناسان نوشیکا، توضیح بدین تا مشکلتون رو رفع کنن

  • فاطمه تسليمي

    13 فروردین, 1400

    واقعا عالي بود .خيلي كامل …دستتون درد نكنه

    • علی متین‌فر

      13 فروردین, 1400

      ممنون از لطفی که به نوشیکا دارید!

  • مهسا فیروز

    4 آذر, 1399

    با عرض سلام و خدا قوت ویژه خدمت اهالی خوب نوشیکا. ممنون بابت مقاله مفیدتون. من درباره پیکسلیشن بیشتر کنجکاو بودم ولی پاسخ اینکه دقیقا چی هست یا چه کارایی جزو این سبکه رو پیدا نکردم. ممنون میشم که در این باره کمی بیشتر برای من توضیح بدین

    • محسن گلچین

      4 آذر, 1399

      با سلام و احترام
      خیلی ممنون که بهمون انرژی میدید. خوشحالیم که این مطلب مورد استفاده شما قرار گرفته. همون طور که در متن مقاله هم بهش اشاره شد در پیکسلیشن به جای اینکه از عروسک ها یا مواردی مثل اون استفاده کنیم، از آدم ها استفاده میکنیم. یعنی دقیقا بازیگرهایی داریم که ازشون می خوایم در پوزهای مختلف قرار بگیرن و ازشون عکس تهیه میکنیم. و استاپ موشن به این شکل ساخته میشه.
      سوالی که به ذهن میاد اینه که چرا وقتی کاراکترهای اصلی ما انسان هستن به جای ساخت فیلم، سراغ استاپ موشن میریم؟
      بیشترین دلیل این کار اینه که معمولا وقتی از این روش استفاده میکنیم که می خوایم از اجسام متحرک توی کار استفاده کنیم یا فضاهایی رو ایجاد کنیم در حالت عادی نمیتونه وجود داشته باشه. یکی از مرسوم ترین حالت های این روش اینه که بازیگر روی زمین دراز میکشه و از بالا ازش عکس میگیریم در این حالت می تونیم خیلی حرکت های جالب و خلاقانه ایجاد کنیم.

  • Sadegh Madani

    14 آبان, 1399

    سلام خیلی ممنون از زحماتتون
    ببخشید من سوال داشتم اگر بخواهیم از نرم افزار دراگون فریم استفاده کنیم چطوری ماکه دوربین حرفه ای نداریم دوربین گوشیمون رو به کامپیوتر وصل کنیم و بتونیم در دراگون فریم عکس برداری کنیم؟
    من از دروید کم استفاده کردم ولی اون در قسمت وای فای یک وقتایی میشه و یک وقتایی نمیشه میخوام از قسمت یو اس بی استفاده کنم که اون دیگه اصلا نمیشه اگه به من یک راهنمایی بدید خیلی ممنون میشم.

    • تیم پشتیبانی نوشیکا

      14 آبان, 1399

      سلام
      برای اینکه بتونید گوشیتون رو به عنوان دوربین عکس برداری به نرم افزار دراگون فریم معرفی کنین و از گوشیتون برای ساخت استاپ موشن استفاده کنین باید اَپ Dragonframe Tether رو تو گوشیتون نصب کنین. البته این برنامه مخصوص گوشی های آیفون هست. و برای گوشی های اندرویدی باید از برنامه droidcamx استفاده کنین
      همچنین در اموزش ساخت انیمیشن به روش استاپ موشن به طور کامل این مسئله رو آموزش دادیم

  • م ح

    31 تیر, 1399

    نرم افزار استاپ موشن استودیو تحریم شده و قابل نصب برای کشور ما نیست راهی برای نصب این نرم افزار نیست؟

    • محسن گلچین

      31 تیر, 1399

      من سرچ کردم توی مایکت تونستم پیداش کنم، حالا بازهم اگه به مشکل برخوردید می تونید از نرم افزار droidcamx هم برای اینکار استفاده کنین که مربوط به شرکت دراگون فریمه و حتی می تونید با کمک این آپ با نرم افزار دراگون فریم توی سیستمتون لینک بشین و کار کنین

  • هجا

    4 خرداد, 1399

    عالیی بود

    • محسن محمدرضاپورطبری

      4 خرداد, 1399

      ممنونیم از شما

  • یلدا

    23 اردیبهشت, 1399

    سلام بسیار عالی و‌مفید.فقط میشه بگین جنس خمیر عروسکها چه چیزی میتونه باشه ؟

    • محسن گلچین

      24 اردیبهشت, 1399

      با سلام و ادب
      و با تشکر از لطف شما
      برای اجرای استاپ موشن ها از تکنیک های مختلفی استفاده میشه که مهم ترین اون استاپ موشن خمیری هست. معمولا برای ساخت استاپ موشن های خمیری از خمیر هایی که اسم خمیرهای هوا خشک معروف هستن، مثل خمیرهای گل چینی، خمیرهای گرماخشک و خمیرهای مومی استفاده میشه.

  • ل. حسینی

    10 فروردین, 1399

    سپاسگذارم. مطالب مفیدی بود

    • محسن گلچین

      10 فروردین, 1399

      خواهش میکنم
      ممنون ازنظر لطفتون

  • ali

    23 دی, 1398

    با سلام
    ممنون از زحمات فراوان شما واقعا عالیییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییی بود.

    • محسن گلچین

      24 دی, 1398

      سلام به شما دوست عزیز
      خیلی لطف دارین این پیام های شما واقعا برای ما ارزشمند و انرژی بخشه.
      با سپاس از همراهی تون

  • Sabbagh

    23 دی, 1398

    واقعا ممنون
    عاااااااااااااااااااااالی بود

    • محسن محمدرضاپورطبری

      23 دی, 1398

      ممنونیم از نظر انرژی بخش تون

      • محمد

        23 دی, 1398

        با سلام من محمد هستم
        خیلی عالی و خیلی کامل با عرض پوزش چگونه می توان این کتاب را به اشتراک گراست
        خیلی ممنون

        • محسن گلچین

          24 دی, 1398

          سلام
          دوست خوبم محمد، ممنون از نظر لطف شما. ای کاش در مورد کتابی که مد نظرتون هست بیشتر توضیحات می دادید تا بهتر می تونستیم راهنمایی تون کنیم. ما اینجا آماده ی پاسخ دادن به سوالتتون هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

لطفا صبر کنید