خط افق

آشنایی با خط افق و نقطه گریز در پرسپکتیو خطی و پرسپکتیو اتمسفری

49,314

برای شما هم این سوال پیش آمده که چرا طراحی و یا نقاشی حرفه‌ای‌ها یک هارمونی و هم جهتی خاصی برخوردار است؟ جواب این سوال رعایت قوانین ساده پرسپکتیو خطی و پرسپکتیو اتمسفری (جوی) در طراحی است. در این مقاله خواهیم آموخت: خط افق چیست؟ نقطه گریز به چه کاری می‌آید؟ و مفاهیم پرسپکتیو در طراحی استوری بورد چگونه به کمک طراح استوری بورد خواهد آمد.

پرسپکتیو چیست؟

پرسپکتیو، دقیقا همان چیزی است که به شما توهم وجود یک عمق را در تصویر می‌دهد. هنرمندان در 2 دسته پرسپکتیو را تقسیم می‌کنند: پرسپکتیو خطی و پرسپکتیو اتمسفری (یا جوّی).

پرسپکتیو خطی چیست؟

در پرسپکتیو خطی، از خطوط همگرا و تغییر اندازه و نحوه قرارگیری اشیاء در ترکیب (Composition) یک صفحه برای ایجاد توهم عمق و فاصله، استفاده می شود. که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت.

پرسپکتیو اتمسفری یا جوّی چیست؟

در هوا رطوبت، مه، ذرات معلق گردوغبار و دود وجود دارد. پرسپکتیو اتمسفری در واقع اثری است که موانع موجود در هوا روی تصویر شیء می‌گذارد. در حقیقت، هوا (یا جوّ) باعث می‌شود آن شیء، دورتر به نظر آید. یا به نوعی تغییرات رنگی در آن به نظر بیننده برسد. در چنین حالتی فرم‌ها اغلب روشن‌تر، سردتر و متمایل به رنگ آبی و خاکستری دیده می‌‌شوند.

طبق تعریف، پرسپکتیو اتمسفری یا جوّی عبارت است از استفاده از میزان وضوح، پررنگی یا کمرنگی در یک تصویر. این کار با هدف ایجاد توهم عمق و فاصله انجام می‌گیرد.

پرسپکتیو اتمسفری یا جوی

 

    پرسپکتیو اتمسفری از این فکر سرچشمه می‌گیرد که هر چه شی به بیننده نزدیک‌تر باشد، وضوح تصویر بیشتر است و کنتراست رنگی آن نیز بیشتر به چشم می‌آید.

     به عنوان مثال، درختانی در یک ردیف ترسیم شده‌اند. با استفاده از این تکنیک، درختانی که نسبت به بیننده فاصله کمتری دارند جزئیات و تمایز رنگ بیشتری را نسبت به سایر درختان دور نشان می‌دهند.     

 

پرسپکتیو خطی تنها

عمق در این صحنه به تفاوت اندازه‌های ایجاد شده توسط پرسپکتیو خطی بستگی دارد. آسیاب بادی بظاهر بزرگتر در واقع به بیننده نزدیک‌تر از آسیاب بادی کوچکتر است. پرسپکتیو اتمسفری برای نشان دادن فاصله عمقی میان آسیاب‌های بادی استفاده نمی‌شود.

پرسپکتیو خطی و خط افق

پرسپکتیو اتمسفری تنها

همه آسیاب‌های بادی یک اندازه بنظر می‌رسند. بنابراین، می توان گفت که پرسپکتیو خطی در این تصویر استفاده نشده است. تنها فرق آن‌ها شدت رنگشان است که به ترتیب از چپ به راست، محوتر و کمرنگ‌تر می‌شوند.

پرسپکتیو اتمسفری یا جوی روی خط افق

ادغام پرسپکتیوها

با ادغام پرسپکتیو خطی و اتمسفری، عمق صحنه از طریق اندازه و میزان کنتراست رنگ اشیا بخوبی نشان داده می‌شود.

پرسپکتیو ادغام شده

 

پیشنهاد مطالعه  تفاوت سینما و انیمیشن | بررسی ویژگی‌های منحصر به فرد دنیای انیمیشن

در ادامه به بازتعریف مفاهیم مهمی در طراحی و ایجاد پرسپکتیو خطی می پردازیم.

خط افق چیست؟

همه می‌دانند که هر چه شیء از صفحه تصویر دورتر باشد، اندازه آن کوچکتر به نظر می رسد. اما اگر بخواهیم این تغییر اندازه را در طراحی بیاوریم، می توانیم دلخواه و بدون قاعده رسم کنیم؟ پاسخ منفی است. راه حل اول برای دانستن تناسب کوچک (یا بزرگ) کردن اشیا، مفهوم «خط افق» است. اشیای هم‌اندازه نسبت به فاصله ای که از تصویر پیدا می کنند کوچکتر می شوند و هر چه به صفحه ی تصویر نزدیکتر می‌شوند بزرگتر خواهند شد. تا جایی که به صفحه تصویر مماس شده و اندازه شان حقیقی می‌شود.

خط افق ، خطی است فرضی که در راستای چشم ما در دورترین نقطه تصویر (افق) کشیده شده است. وقتی به تلاقی دریا و آسمان دقت می کنید، خط افق همان مرز میان دریا و آسمان است. محل قرارگیری خط افق کاملا با احساسی که به بیننده تصویر می‌د‌هد در ارتباط است. 

کاربرد خط افق چیست؟

برخلاف عادت خیلی از آماتورها که برای کشیدن نقاشی اول خط زمین را می کشند و روی آن همه چیز را می گذارند، خط افق به شما یک محوریت واحد می دهد که به وسیله آن تصویر شما عمق پیدا می کند، و هر چیزی که در عمق تصویر می‌خواهید رسم کنید، به سمت آن خط میل می‌کند. جهت عمق یا پرسپکتیو تصویر را – که زاویه دید ناظر یا دوربین آن را تعیین می‌کند- به کمک خطوط موربی به نام خطوط گریز مشخص می‌سازند. همه خطوط اُریب طراحی، حداقل در یک نقطه به هم می‌رسند که به آن نقطه گریز یا Vanishing point می‌گویند. در ادامه بیشتر به آن‌ها خواهیم پرداخت.

نقطه گریز و خط افق

  نقطه گریز یا Vanishing Point چیست؟

نقطه گریز، محل تلاقی همه خطوطی است که از چشم بیننده به صورت موازی به درون عمق نفوذ کرده و به هم می‌رسند. این نقطه می‌تواند روی خط افق باشد یا هر جای دیگری از صفحه. به عنوان مثال، اگر روی ریل قطار بایستید و به امتداد خط ریل نگاه کنید، نقطه‌ای که در چشم شما دو خط موازی ریل به هم می‌رسند را نقطه گریز (Vanishing point) می‌گویند.

یک طراحی بسته به موقعیت قرارگیری عناصر در صحنه و زاویه دید ناظر می‌تواند چندین نقطه گریز داشته باشد یا اصلا نداشته باشد.

نقطه دید ناظر یا Vantage Point چیست؟

بهترین راه برای تعریف نقطه دید یا Vantage Point این است که بگوییم، نقطه‌ای است که از آن، بیننده صحنه را مشاهده می‌کند. در طراحی، رابطه میان محل قرارگیری اشیای اصلی (مثل درختان و ساختمان‌ها) و خط افق است که زاویه هم‌سطح چشم (Eye level) نقطه دید ناظر را تعیین می‌کند. بعلاوه، نقطه دید ناظر می‌تواند روی احساسی که تصویر یا صحنه به بیننده القا می‌کند، موثر باشد.

قرار گرفتن خط افق در قسمت پائین صفحه این حس را به بیننده می‌دهد که او دارد به شی‌ای از نقطه دید ناظر پائین به آن شی نگاه می‌کند (حس بزرگی، عظمت، بلندی و غیره). برعکس، اگر خط افق به صورت غیرطبیعی در بالا قرار بگیرد، بیننده احساس خواهد کرد که از ارتفاع بالایی به سمت پائین نگاه می‌کند (حس احاطه، کوچکی و غیره).        

قبل تر در نوشیکا، در مقاله زاویه دوربین به طور تصویری و جامع، نماهای مختلف و زاویه‌های دوربین را بررسی کردیم.

پرسپکتیو یک نقطه‌ای

پرسپکتیو یک نقطه‌ای نوع ساده‌ای از پرسپکتیو خطی است که در آن تنها یک نقطه گریز (Vanishing point) وجود دارد. به یاد داشته باشید که همیشه اول خط افق را رسم کرده و سپس محل قرار گیری نقطه گریز را روی خط افق انتخاب کنید؛ که این نقطه گریز نباید دور از مرکز صحنه باشد.

مطابق تصویر زیر، خط افق و نقطه گریز هر دو هم سطح چشم سگ می‌باشد. توجه کنید که خطوط موازی زیر چشم سگ رو به بالا در یک نقطه گریز جمع می‌شوند. طبیعتا همه خطوط بالای سطح چشم سگ نیز رو به پائین در همان نقطه همدیگر را قطع می‌کنند. در این زاویه دوربین، بیننده از پائین و هم قدّ سگ درون تصویر به اشیاء (مثل مکعب‌ها و مرد) نگاه می‌کند.

پرسپکتیو یک نقطه‌ای

اگر خط افق هم سطح چشم مرد کشیده شود و پرسپکتیو یک نقطه‌ای برقرار باشد، نقطه دید ناظر (دوربین یا بیننده) هم سطح چشم مرد درون تصویر خواهد بود. باز هم همه خطوط موازی پائین و بالای سطح چشم مرد، در یک نقطه گریز تلاقی می‌کنند. همانطور که مشخص است، در این تصویر به نظر می‌رسد زاویه دوربین تغییر نکرده اما خود دوربین حرکتی عمودی رو به بالا داشته و به ارتفاعی هم قدّ مرد درون تصویر رسیده است.    

نقطه دید ناظر و خط افق در پرسپکتیو یک نقطه ای

اما اگر طبق شکل زیر، خط افق بالای سر مرد و سگ ترسیم بشود، نقطه دید ناظر جایی بالاتر از ارتفاع مرد و سگ قرار می گیرد. این نما، این حس را منتقل می‌کند که بیننده از جای خود رو به پایین نگاه می‌کند. همه خطوط موازی نیز رو به بالا در یک نقطه گریز جمع می‌شوند.

خط افق بالای سر پرسپکتیو دو نقطه‌ای

در پرسپکتیو دو نقطه‌ای نیز همان قواعد پرسپکتیو یک نقطه‌ای صدق می‌کند. اما به آن یک نقطه گریز دیگر نیز اضافه شده است. پرسپکتیو دو نقطه‌ای نسبت به تک نقطه‌ای می‌تواند به صحنه، عمق بیشتری بدهد. اولین عنصری که در صفحه رسم می‌کنید به شما کمک خواهد کرد که نسبت اندازه‌ هر شی دیگری در تصویر را تعیین کنید.

مطابق شکل زیر، کتاب ها کاملا مرتب و منظم شده اند. بنابراین، در یک راستا قرار گرفته اند. از آنجا که در این نما، دو ضلع جانبی کتاب ها برای ما قابل مشاهده است، با امتداد دادن خطوط گریز هر ضلع به سمت خط افق ، نقاطی پدید می آید که محل تلاقی خطوط رسم شده خواهد بود. که به آن دو نقطه، نقطه گریز می گویند.

پرسپکتیو دو نقطه ای و خط افق و دو ونیشینگ پوینت

اگر کتاب ها نامرتب روی هم انباشته شوند، خطوط گریز بیشتری از آنها به سمت خط افق نشانه می رود. بنابراین، در این تصویر یک خط افق و چند نقطه گریز خواهیم داشت.

پرسپکتیو دو نقطه ای و چند نقطه گریز روی خط افق

یک طراح استوری بورد برای آن که بتواند به سادگی و بهترین وجه و در کمترین زمان ممکن ساخته ها و نماهای ذهنی اش را به انیماتورها و کارگردانان نشان دهد، باید با مفاهیم پایه طراحی به خوبی آشنا باشد. موارد بالا را با تمرین بیشتر می توان به خوبی درک کرد. همین حالا قلم و کاغذ بردارید و خیلی ساده و بدون خط کش امتحان کنید.

*در مقالات بعدی به بررسی بیشتر پرسپکتیو دو نقطه ای و سه نقطه ای خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

42 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • فروغ

    2 اسفند, 1400

    بسیار عالی
    از زحمات شما سپاسگزارم

  • الهام

    14 آبان, 1400

    سلام استاد گرامی
    وقتتون بخیر
    من میتونم از مطالب پیج شما استفاده کنم برای تکمیل نوشته هام ؟

    • امیرحسین دهزاد

      17 آبان, 1400

      سلام دوست خوبم
      استفاده از مطالب نوشیکا با ذکر منبع مانعی نداره
      اصلاً این مطالب، در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته تا رشد کنن و میدونیم شما همراهان عزیز، هیچ‌وقت تلاش و تجربه و زحمات تیم تحریریه نوشیکا رو نادیده نمیگیرین
      بخاطر همین همیشه تلاش میکنیم تا محتوای خاص و غیرتکراری و مفید براتون آماده کنیم
      ممنون از این همه توجه و حمایتی که از ما می‌کنید

  • بهار

    23 شهریور, 1400

    سلام ممنون عالی و ساده. خیلی در درک پرسپکتیو کمک کرد.

  • ملیکا

    10 مرداد, 1400

    بنظرم خیلی خوب وکامل بود

    • امیرحسین دهزاد

      10 مرداد, 1400

      خداروشکر

    • شفیق

      25 اسفند, 1402

      بسیار عالی بود

  • م طوسی

    21 تیر, 1400

    سلام
    ممنون بخاطر مطالب خوبتون
    ولی بعضی مناظر هست که شامل این نوع پرسپکتیو نیستن،لطفا در مورد پرسپکتیو ثانویه و پیچیده هم توصیخ بدید
    ممنون

  • فرزانه

    2 تیر, 1400

    بسیارممنون از توضیحتون

    • امیرحسین دهزاد

      4 تیر, 1400

      خوشحالیم بدردتون خورد

  • لیلا

    9 اردیبهشت, 1400

    خیلی خوب توضیح دادید ممنون ازتون

    • علی متین‌فر

      9 اردیبهشت, 1400

      خواهش می کنم. موفق باشید

  • مهران

    15 فروردین, 1400

    با درود و وقت بخیر
    کف اتاق رو بصورت شبکه ای با توجه به ابعاد دیوار چگونه باید تقسیم بندی کنیم؟

    • علی متین‌فر

      16 فروردین, 1400

      درود بر شما
      کاملا بستگی به تعداد نقاط گریز شما داره. به صورت متنی قابل توضیح نیست. سعی می کنم در آپدیت های بعدی این مقاله این موارد هم اضافه کنم، ایشالا.

  • سارا

    10 اسفند, 1399

    عالی و مختصر توضیح دادین
    ممنونم از شما❤

    • علی متین‌فر

      10 اسفند, 1399

      خیلی متشکرم!

  • Mahdiyeh Hosseini

    5 اسفند, 1399

    این مطالب ادامه هم داره؟ خیلی خوب بودن

    • علی متین‌فر

      6 اسفند, 1399

      بله حتما. مقاله ها تا یک جایی قابلیت انتقال مفاهیم رو دارند.
      برای درک بهتر مطالب آموزش های ویدئویی ساخته شده که در بخش محصولات آموزشی قابل دسترسی هستن.

  • ندا

    3 اسفند, 1399

    ممنون، عالی و بسیار کاربردی

    • علی متین‌فر

      3 اسفند, 1399

      سپاس‌گزارم

  • النا

    7 بهمن, 1399

    توضیحات خیلی خوب بود اما نمیتونم تشخیص بدم نمبدونم چرا..!!!

    • علی متین‌فر

      7 بهمن, 1399

      خیلی متشکرم.
      در یک کلام:
      پرسپکتیو اتمسفری میگه هر چی جسم به ما نزدیک‌تر باشه، وضوحش بیشتره، پس پر رنگ تر و واضح تر و با کنتراست بیشتری دیده میشه.
      از اون ساده تر، پرسپکتیو خطی هست که میگه هر چی جسم از دید ما دورتر بشه، اندازه اش کوچیکتر به نظر می رسه.

      ترکیب این دو یک معنای درستی از پرسپکتیو رو ایجاد می کنه که در تصویر بخش «ادغام پرسپکتیوها» نشون داده شده.

  • ابوالفضل

    12 دی, 1399

    خیلی عالی بود ولی اگر فرمول به دست اوردن نقطه گریز داشت بهتر بود

    • علی متین‌فر

      12 دی, 1399

      متشکرم. در مقاله عنوان شد که «نقطه گریز، محل تلاقی همه خطوطی است که از چشم بیننده به صورت موازی به درون عمق نفوذ کرده و به هم می‌رسند.»
      با کمی دقت در امتداد خطوط میشه به صفر، یک یا چند نقطه گریز رسید. کمی تمرین و دقت میخواد. برای اینکه چشم و ذهن عادت کنه حتما از تصاویر و نقاشی های ساده تر شروع کنید.

  • yada

    21 آذر, 1399

    خیلی واضح و خوب توضیح دادین ممنون✋🏼🌹

    • تیم پشتیبانی نوشیکا

      21 آذر, 1399

      ممنونیم از انرژی که به ما دادید

      • حمیده

        21 خرداد, 1402

        سلام چه توضیحات متفاوتی و وه کاربردی .ممنون از شما که مطالب پیج های دیگه رو کپی نکردین و مطالب را ساده و مفید کردین .

        • الهه گودرزی

          21 خرداد, 1402

          سپاس از همراهی شما

  • حافظ

    27 آبان, 1399

    واقعا عالی بود ممنونم

    • علی متین‌فر

      27 آبان, 1399

      خواهش می کنم!

  • مریم صباغ زاده

    21 فروردین, 1399

    سلام. من تازه به طور جدی نقاشی را شروع کرده ام. دنبال آموختن پرسپکتیو و بعد و عمق بودم. ممنون که این امکان را در اختیارم گذاشتید

    • محسن محمدرضاپورطبری

      21 فروردین, 1399

      ممنون از انرژی که به ما دادید

  • زهرا

    7 اسفند, 1398

    چقدر مرتب و منظم منتقل کردید. عالی

    • علی متین‌فر

      7 اسفند, 1398

      نظر لطف شماست 🙂

  • فرزانه

    15 بهمن, 1398

    مرسی خیلی به دردم خورد🙋‍♀️

    • علی متین‌فر

      15 بهمن, 1398

      خواهش می کنم. موفق باشین 🙂

  • سادات

    1 بهمن, 1398

    با سلام متن و توضیحاتتون بسیار عالی بود استفاده کردیم

    • علی متین‌فر

      1 بهمن, 1398

      سلام.
      ممنون از اینکه مطالعه کردین و نظرتون رو به ما اعلام.

  • سپیده

    24 آذر, 1398

    خیلی ممنون از مطلب مفیدتون

    • علی متین‌فر

      24 آذر, 1398

      خیلی ممنون از بازدیدتون

  • حسین

    10 آبان, 1398

    عالی بود استاد
    تشکر

    • محسن محمدرضاپورطبری

      10 آبان, 1398

      ممنون از شما دوست عزیز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

لطفا صبر کنید